WB 27 Zoomend wandelen met Wim Huijser en J.J. Voskuil

 

WB 27 Zoomend wandelen met Wim Huijser en J.J. Voskuil



 

Juni 1963

 

Wim Huijser is 2 jaar oud. Zich hiervan onbewust verschijnt Bij nader inzien van J.J. Voskuil. De auteur beschrijft zijn studententijd tussen 1946-1953 in Amsterdam heel gedetailleerd in maar liefst 1.200 pagina’s. Een roman, fictie, maar zelden was de hoofdpersoon, Maarten Koning, zo makkelijk met de schrijver te vereenzelvigen.

Het boek wordt door alle belangrijke critici van die tijd, waaronder bijvoorbeeld Kees Fens welwillend besproken. Toch helpt dat niet wat de verkoop betreft, want pas in maart 1985 komt er een 2e druk. Maar dan gaat het hard: in april van hetzelfde jaar een derde druk. Vanaf dat moment ben ik de tel kwijt, want een exemplaar van die druk ligt naast me, in paperback. Ik lees het boek in 1987, in drie heerlijke vakantieweken.  Wat een dialogen, wat een beschrijvingen van Amsterdam, wat een eerlijkheid over alles en iedereen en vooral over zichzelf. Uiteindelijk is alles wat Maarten Koning-alles draait natuurlijk om de Koning! - meemaakt: vriendschap, familie, studie, voor hem een desillusie, zijn liefde voor Nicolien uitgezonderd. In 1990 maakt regisseur Frans Weisz een prachtige tv-serie van het boek, die ik graag weer eens zou zien.



 

Februari 1996

 Wim Huijser is een volwassen man en schaft, als duizenden anderen, Meneer Beerta, deel 1 van Het Bureau, door J.J.Voskuil aan. Vanaf die dag is zijn leven veranderd, al was hij daarvoor ook al een fan van de dichter Kees Buddingh’, waarover later nog iets meer.


Het Bureau blijkt een eindeloze, meedogenloze beschrijving te zijn van het kantoorleven van Maarten Koning, nog steeds het onmiskenbare alter ego van de schrijver. Wie een boekenreeks wil lezen over de zinloosheid van werken, kàn niet om de uiteindelijk 5.500 pagina’s heen (7 delen, symbolisch eindigend met De dood van Maarten Koning). De serie is een van de grootste literaire successen van het laatste decennium van de 20e eeuw. De schrijver komt, in weerwil van zijn afkeer van moderne media, op televisie. Nu het kantoorleven achter de rug is kan hij ontspannen, en zelfs genieten.  Nog meer even succesvolle boeken verschijnen, lees vooral het hilarische De buurman.

 

1945-1985 Amsterdam, Nederland, Frankrijk

 

Wim Huijser ontwikkelt zich tot een wandelende boekenliefhebber- hij wordt bijvoorbeeld medewerker van het fijne tijdschrift BoekenPost. Hij maakt en beschrijft


klompenwandelingen; schrijft samen met pastor Marinus van den Berg een filosofisch wandelboek, Levenspaden. Maar ik leer hem lezen als biograaf van mijn lievelingsdichter C. Buddingh’, over wie hij Dichter bij Dordt (2015) publiceert. Een man met wie ik dus heel wat gemeen heb-alleen schrijft hij wat meer…

Zoals nu over J.J. (“Han”) Voskuil. Want die heeft wat afgewandeld! Vrijwel altijd samen met zijn vrouw Loesje, de Nicolien uit alle boeken. Zo gauw de Voskuilen maar konden gingen ze op pad: in Amsterdam, door Nederland en tijdens de vakantie van Han meestal naar Frankrijk. Die wandelvakanties, tussen 1950-1985, vindt u terug in drie reisdagboeken. Denk niet dat ze ook maar één keer gebruik maken van een auto: de gedachte alleen al bezorgt Loesje slapeloze nachten. Ook een lift nadat ze verdwaald zijn, is geen reden om in te stappen. Die eeuwige strijd tussen principes en aanpassing is een constante in alle boeken, onvoorstelbaar komisch verteld, maar daarom nog niet minder principieel.

 

In 2010 heb ik al een Mieterse wandeling!  door Amsterdam gemaakt, uitgezocht door mijn Voskuilvriend Fokke Zwaan. We genoten want Fokke doet dat heel precies:

 ‘Sla rechtsaf de Vossiustraat in. Loop naar nummer 28.  Op 28 november 1946 verhuist Maarten naar zijn tweede kamer, op dit adres* {In werkelijkheid was dit de derde kamer voor Voskuil ( ) Dat Voskuil deze kamer niet noemt is omdat in het boek een compleet studiejaar is weggemoffeld. Maarten Koning begint zijn studie in 1946. Voskuil begon zijn studie Economie in 1945. In 1946 stapte hij over naar Nederlands}  Kijk, dat bedoel ik met precies!

 

Wim Huijser, wandelaar par excellence, heeft uit Bij nader inzien en Het Bureau nu een wandelboek samengesteld: Had je nog willen wandelen? Mieterse wandelingen met Maarten Koning. Op 27 mei vertelt hij hierover in een onlinebijeenkomst, georganiseerd door uw wandelbibliotheek bij uitstek: Bibliotheek Waterland! Ik heb me al online aangemeld. Doe dat ook! Het wordt ongetwijfeld een mieters uurtje!

 


Leo Willemse

 

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

P.C.Hooftprijs 2019 voor Marga Minco

Uitgelezen in 2018

Boekenblog Waterland 36 In vrijheid geschreven