Vestdijk als liefhebberij


Ieder mens heeft recht op tenminste één onschuldige afwijking. Die van mij heet -maar ik heb er nog veel meer- Simon Vestdijk. Sinds ik in 1970 Terug tot Ina Damman las, ben ik verslingerd aan Vestdijk. In 2017 ben ik zelfs lid geworden van de Vestdijkkring! Eindelijk eens een goed besluit. Jaarlijks betaal ik nog geen 40,- en krijg daarvoor twee keer per jaar de voortreffelijke Vestdijkkroniek, en toegang tot allerlei activiteiten rond deze grote Nederlandse auteur.

Vestdijk vergeten?


Simon Vestdijk (Harlingen 1898 – Doorn 1971) werd tussen 1935-1970 beschouwd als de belangrijkste Nederlandse auteur. Iedere roman (uiteindelijk 52!) kreeg een bespreking in talloze dag- en weekbladen; zijn boeken waren voor veel andere schrijvers ijkpunten of zij zelf wel ‘goed bezig waren’. In de jaren ‘60 was hij een geheide kandidaat voor de Nobelprijs voor Literatuur, iets dat maar weinig andere Nederlandse schrijvers is overkomen, misschien Cees Nooteboom. Maar van Vestdijk was het zo bekend en overduidelijk, dat de uitgeverij er in 1965 zeker van was:   Nieuwe roman van de Nederlandse Nobelprijswinnaar stond er op het buikbandje dat om zijn nieuwste roman, Juffrouw Lot, zat.  Helaas, het werd Jean-Paul Sartre, die de prijs overigens weigerde…. 

“Vestdijk? Wie leest dat nu nog?”


Zowel ouderen als jongeren stellen die vraag. Ik laat in het midden hoe u ouderen en jongeren definieert. Men ziet hem als ‘moeilijk’, ‘niet meer van deze tijd’ en ‘ik wil schrijvers van nù lezen, niet die ouwe meuk’, om maar wat vooroordelen op te roepen. Stop dit vooroordeel  bij al die ten onrechte gekoesterde vooroordelen.
Simon Vestdijk heeft zoveel te bieden: puberale verliefdheden met grote gevolgen ( de Anton Wachterserie met als hoogtepunt nog steeds Terug tot Ina Damman); dystopische romans avant la lettre als De kellner en de levenden, waarin een soort laatste oordeel plaatsvindt in het Citytheater in Amsterdam; historische romans als Aktaion onder de sterren, met een centaur als hoofdpersoon. Eigentijdse romans zoals de wraakneming op zijn echtgenote vanwege haar vermeende overspel door rechter Hendrik Grond in Op afbetaling en de onmogelijke liefde tussen De dokter en het lichte meisje, zijn heel erg goed.  En natuurlijk Vestdijks lievelingsboek: De koperen tuin,  de tragische geschiedenis van dirigentendochter Trix Kuperus. Dit boek is zo rijk aan observatie, zelfontleding, weergave van een milieu, een stad en zijn bewoners-daar kan menige eigentijdse roman niet tegenop. Heel mooi voor televisie bewerkt ooit door Yvonne Keuls.
Heikele onderwerpen ging Vestdijk niet uit de weg: in De ziener is een voyeur de hoofdpersoon, lesbische liefde komt aan de orde in Een Alpenroman en een priester-moordenaar van jonge meisjes in de 7e eeuw voor Christus in mijn persoonlijke favoriet De held van Temesa. Hiermee vergeleken is de alcoholist Vervat in Vijf vadem diep natuurlijk klein bier. Over het opkomende nazisme schreef hij in 1935 de beklemmende roman Else Böhler, Duits dienstmeisje.
Zo maar wat voorbeelden uit zijn romanproductie-ook schreef hij geweldige verhalen, een paar duizend gedichten en boeken vol stukken over literatuur en klassieke muziek-maar begin met een roman, Bevrijdingsfeest bijvoorbeeld.


Ontspanning door inspanning


Ja, je moet je wel inspannen bij Vestdijk. Hij schreef vaak lange zinnen, waarin hij alle mogelijkheden van een gedachte uitwerkt. De boeken gààn ook ergens over, al zijn ze ook vaak heel speels, zoals de verrukkelijke avonturenroman Rumeiland, over ondere meer de pirate Anne Bonney. Vestdijk was òòk een vrouwenman, al zat Ina Damman hem wel erg lang dwars om een volwaardige partner te kunnen zijn. Lees hiervoor de uitstekende biografie van Wim Hazeu, en/of de briefwisseling tussen Simon en Henriëtte van Eijk, Wij zijn van elkaar.
Maar wat is er tegen inspanning?  Is Grand Hotel Europa een ‘makkelijk’ boek, of Tonio? Kom, zet u eens schrap en kijk of het geestige èn sadistische Meneer Visser’s Hellevaart u bevalt, of anders het lijvige De Vuuraanbidders, machtige historische roman over de Tachtigjarige Oorlog-met alweer een fascinerende vrouw in de  hoofdrol.
Gewoon doèn! En daarna natuurlijk kijken op www.vestdijk.com voor alle informatie. Zoals op 2 november een symposium over Vestdijk, Rembrandt en de beeldende kunst, OBA Amsterdam, want ja , ook daar schreef hij prachtig over: Rembrandt en de engelen.

Leve Simon Vestdijk! Leo Willemse










Reacties

Populaire posts van deze blog

P.C.Hooftprijs 2019 voor Marga Minco

Uitgelezen in 2018

Boekenblog Waterland 36 In vrijheid geschreven