Neerlands Vrouwenvoetbalglorie  




Bereiken de Oranje Leeuwinnen 
vanavond (ik schrijf dit woensdagochtend 3 juli) werkelijk de finale WK voetbal voor vrouwen? Dat zou ongehoord zijn! Uiteraard verliezen ze die finale: 
“Wij van Oranje” worden altijd 2e op een WK Voetbal. Ik neem u mee terug naar een tijd dat zelfs het meedoen aan de eindronde van welk kampioenschap dan ook voor het Nederlands mannenvoetbalteam een verre droom was. Winnen van België en Luxemburg ging nog net (en zelfs dat…) en per ongeluk werden de heersende wereldkampioenen Duitsland (1956) en Brazilië (1963) verslagen; verder was het in de jaren ‘50-’60 treurig gesteld met Oranje.  

Eddy Lomans, Ratje Verheul, Kick Wilstra 


Het jongetje dat ik was in 1962 telde elke overwinning als een trofee. Daarover lezen was nog een hele uitzoekerij! Verhalen als  De A.F.C.-’ersJ.B.Schuil, met Eddy Lomans  als heerlijke voorbeeldheld waren hoewel steengoed al behoorlijk lang geleden geschreven. De boeken van J.P. Baljé, over het katholieke voetballertje  Ratje Verheul, waren levendig maar nogal gedateerd. Gelukkig was er de briljante strip Kick Wilstravan Henk Sprenger. De paar echt goede voetballers die Nederland  rijk was, Kick Smit, Faas Wilkes en Abe Lenstra werden in spannende, vrolijke en geestige tekeningen in de figuur van de gekuifde Kick (meesterlijke naam  voor een voetballer) geëerd. Ik heb de oorspronkelijke 18 deeltjes nog steeds! Alle huidige gekte van het voetbal zit al in deze boekjes: hysterische fans, corrupte bestuurders, gemene spelers en natuurlijk een echte Held die onbezoedeld door het voetballeven stapt, bijgestaan door zijn lieve vrouw en zijn al even sportieve tweelingzonen.  

Veel meer was er eigenljk niet. OK, het onwaarschijnlijke Om het bruine monster, van de veelschrijver Pieter Nierop (hij schreef ook streekromans onder het pseudoniem Ewout Speelman), een door mij stukgelezen  Kluitmanpocket, afgekeken van het veel betere Nou wij, boys (1950) van Ton van Beers. Aan dit boek had de beroemde radio- en televisieverslaggever Ir. Ad. Van Emmenes  meegewerkt. Die was chauvinistisch zonder partijdig te zijn; hij was altijd positief over onze jongens, maar vol lof als de tegenstander beter was (en dat was dus meestal het geval).  

Ir.Ad.van Emmenes 


Als enthousiast voetballertje bij De Volewijckers, roemruchte club in Amsterdam-Noord, wilde ik elk voetbalboek lezen-ik kon er altijd iets van leren. Een misvatting, maar dit terzijde.  Naast Nou wij, boys  had de ingenieur ook een  studieboek over voetbal  geschreven: Neerlands Voetbalglorie. Hij beschreef daarin alle interlands sinds 1905 (Nederland-België, 4-1 na verlenging). Hij was aanwezig geweest bij de legendarische overwinning op het Engels Amateurteam, (Houtrust, 1913, door twee goals van kanon Huug de Groot) . Hij was er eigenlijk altijd bij. Ineens las ik dat “wij” al een paar keer brons hadden gehaald op de Olympische Spelen; dat wij in de jaren ‘30 een van de beste teams van Europa hadden maar helaas “niet naar Rome” gingen, ondanks Bakhuys, Vente en Smit. En dat na de oorlog bijna alle topspelers naar Europese clubs vertrokken omdat de KNVB vasthield aan het amateurisme, met alle gevolgen voor het steeds maar verliezende Nederlands elftal. Een heerlijk boek omdat van Emmenes toch altijd weer een lichtpuntje zag voor Neerlands Voetbalglorie (Nederland- Bulgarije 4-2). 

Echte Voetbalglorie! 

Maar dan nu! De kasten met voetbalboeken zijn onoverzienbaar. Iedere voetballer, ook die van het derde elftal van EVC, heeft zijn eigen biografie. Mensen als Henk Spaan kijken en schrijven iedere dag over voetbal, zelfs het 4e elftal van vv Beemster en Purmersteyn ontkomt niet aan serieuze screening. Het is me wel eens teveel, al die aandacht voor ieder aspect van voetbal, al sla ik geen wedstrijd van welk Oranje dan ook over.

En weet u nu waar u de beste, meest informatieve en smakelijkste stukken, met schitterende foto’s, over -toegegeven   het mannenteam sinds 1905 kunt lezen? In de schier eindeloze serie van Matty Verkamman, Oranje Toen en Nu. Ze zijn nu aangeland in 2016. Begin maar ergens, ze zijn allemaal geweldig. En het loopt eigenlijk best goed af, Ir. Ad. van Emmenes zou vol overtuiging kunnen schrijven waar hij in 1965 van droomde: van wat wij voetballiefhebbers allen toch zo graag zien en beleven, namelijk: Neerlands Voetbalglorie!  
Moge de Leeuw Winnen! 

Leo (= Leeuw) Willemse  






Reacties

Populaire posts van deze blog

P.C.Hooftprijs 2019 voor Marga Minco

Uitgelezen in 2018

Boekenblog Waterland 36 In vrijheid geschreven